Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 11°C

Z regiónu

ROZHOVOR - Tomáš Bancík: Najcennejšie sú pre mňa minerály z rodnej krajiny

Oduševnený zberateľ minerálov a skamenelín Tomáš Bancík (45) pochádza z Banskej Bystrice, mesta presláveného banskou minulosťou. Svoju zbierku však v uplynulých dňoch priblížil aj Žilinčanom, ktorí o ňu, ale aj o jeho záľubu, prejavili veľký záujem. Na výstave v žilinskom obchodnom centre si vyberali kamene intuitívne, podľa vzhľadu či znamenia horoskopu, ich pozornosti neunikol ani šungit, známy prírodný čistič pitnej vody.

06.03.2023 | 21:35

Ako dlho sa venujete kameňom a minerálom?

Minerálom sa venujem od roku 1996, ale dávno predtým som ich ako malý chlapec obdivoval u starých rodičov z maminej strany, vystavené v sekretári. A starí rodičia z otcovej strany mali doma množstvo krásnych knižiek o baniach, mineráloch a šperkoch. Pravidelne som si v nich listoval, obdivoval som nádherné tvary a farbu minerálov. Čítal som aj o lokalitách, kde sa ten, ktorý minerál nachádza a sníval som o tom, ako raz budem hľadať tieto poklady aj ja. Počas strednej školy, niekedy v lete roku 1993, som so spolužiakom prvýkrát navštívil staré bane v Ľubietovej. Od toho momentu som vedel, že vždy, keď budem mať príležitosť, chcem objavovať, hľadať a pátrať po banskej histórii týchto lokalít.

Máte odložený svoj prvý kamienok ?

Svoj prvý minerál odložený nemám, ale pamätám si, od koho bol. Darovala mi ho teta a bol to markazit s kremeňom z Banskej Štiavnice. Takisto nemám odložený ani svoj prvý nález. No bol to malachit z mojej prvej návštevy starej bane v Ľubietovej. Veľmi som sa mu tešil, a až neskôr, keď som sa svojmu koníčku venoval naplno, som ho daroval kamarátovi,  začínajúcemu zberateľovi. Už som mal v zbierke oveľa krajšie vzorky malachitov.

Venoval sa niekto z vašej rodiny tejto záľube?

Nie, ale stará mama z maminej strany pochádza z mestskej časti Banskej Štiavnice, zo Štefultova, a v jej rodine boli baníci pracujúci v banskoštiavnických baniach.

Z ktorej oblasti na Slovensku je najviac vašich minerálov a kameňov?

Sú to, samozrejme, lokality v okolí Banskej Bystrice, nenadarmo sa kedysi hovorilo: zlatá Kremnica, strieborná Štiavnica a medená Bystrica. Konkrétne je to Špania Dolina, Poníky a Ľubietová. V minulosti sa tu ťažila prevažne medená ruda, ale aj rudy železa. Posledná  menovaná obec Ľubietová je mojou najobľúbenejšou lokalitou, stále sa tam rád vraciam. Ďalej by som spomenul nálezisko drevných opálov pri obci Povrazník. Jednu väčšiu ukážku opálu sme mali vystavenú na tejto výstave v Žiline.


 

Kde všade vo svete ste boli hľadať?

Svet a špeciálne minerály, to je veľmi široký pojem. Ako každý zberateľ, aj ja by som chcel mať doma vo svojej zbierke tú najkrajšiu, najlepšiu, najväčšiu a najhodnotnejšiu vzorku z každého minerálu, ktorý sa kedy našiel. Ale takéto niečo nie je možné, pretože v tomto momente existuje na svete viac ako 5 800 opísaných minerálnych druhov a každý rok sa nachádza a opisuje približne 100 nových. Ja, ako zberateľ, som si musel na začiatku odpovedať na otázku, či budem svoju zbierku budovať ako systematickú a zasvätím svoju záľubu regiónu, v ktorom žijem, alebo sa chcem zamerať iba na krásne, estetické minerály. A ja som sa v začiatkoch rozhodol, že sa budem venovať najmä slovenským minerálom, ktoré si viem sám nájsť. Zároveň navštívim aj mnoho krásnych zákutí našej vlasti, kde by som sa obyčajne vôbec nedostal. Z času načas ale chodím bádať aj v niektorých lokalitách v susednom Česku.

Takáto záľuba je určite náročná na čas. Koľko jej ho venujete?

Zaberá mi skoro všetok môj voľný čas. Nie je len o samotnom hľadaní v teréne, ale aj o štúdiu mineralogickej literatúry, bádaní o histórii banských lokalít a celkovej príprave na danú lokalitu. Nefunguje to tak, že sa ráno zobudím, sadnem si do auta a vyrazím. Musím dopredu vedieť, kde chcem ísť a čo budem na konkrétnom mieste robiť. Ďalej, čo k tomu potrebujem a koľko mi to bude trvať.

Ktoré nálezy si najviac ceníte?

Najviac ma potešia minerály, ktoré si nájdem v teréne sám. Vždy je to úžasný a neopakovateľný zážitok. Častokrát sa stane, že sa namáham, dúfam, verím, že práve dnes je ten deň, kedy nájdem krásnu a neopakovateľnú vzorku minerálu, a odchádzam sklamaný. Ale z času na čas mi príroda predsa len vydá niektorý zo svojich pokladov, a ja vtedy zabúdam na hodiny beznádeje, potu a boľavých svalov, kedy som si hovoril, že sa na dané miesto už nevrátim.

Utkvela vám v pamäti nejaká pozoruhodná bádateľská príhoda?

V roku 2021 som s kolegom na lokalite pri Mníšku nad Hnilcom našiel v sideritovej žilovine nezvykle lesklý minerál, ktorý sa nám spolu s kamarátom Dušanom Kúšikom z Geologického ústavu Dionýza Štúra v Bratislave podarilo určiť ako sulfosoľ kobellit bohatý na ortuť. Popri tomto a ostatných mineráloch z tejto lokality sa vyskytuje aj minerál coloradoit, ktorý bol  prvýkrát opísaný na Slovensku práve z nášho nálezu.

Na výstave boli aj  vaši spolupracovníci, vaša krvná skupina...

Sme piati kamaráti, ktorých dala dohromady spoločná záľuba. S jedným z nich som sa spoznal v geologickej firme, v ktorej som pracoval a s ďalšími pri hľadaní v lokalitách minerálov.

Aké sú vaše plány a vízie do budúcnosti?

Nemám konkrétne plány do nasledujúcich rokov. Vždy budem rád, keď sa mi podarí nájsť peknú vzorku do mojej zbierky, prípadne minerál, ktorý sa vo svete ešte nenašiel a neopísal.

 

 

 

KTO JE TOMÁŠ BANCÍK?

Narodil sa a žije v: Banskej Bystrici.

Vzdelanie: ekonomické.

Rodina: manželka a tri deti.

Najkrajší kút na Slovensku: Ľubietová, ktorú považujem za svoje "mineralogické" rodisko.

Splnený cestovateľský sen: Nemám, vždy sa snažím dosiahnuť cieľ v rámci svojho času, a možností. 

Nesplnený cestovateľský sen: Chcel by som mať toľko času, aby som sa nemusel v cestovaní vôbec obmedzovať.

Záľuby: minerály, história baníctva na Slovensku spojená s poznávaním lokalít. 

Najobľúbenejší relax: vaňa plná horúcej vody a dobrá hudba, pre mňa Pink Floyd.

 

 

 

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod