Žilinský Večerník

3. máj 2024 | Galina
| 19°C

Spravodajstvo

Posun času na hodinách v katedrále sa stále vykonáva ručne

Zo soboty na nedeľu sa opäť posúval čas. Kým na smartfónoch a rôznych iných hodinách sa čas opraví automaticky, na kostolných hodinách to niekto musí urobiť ručne. Pozreli sme sa na hodinový stroj v žilinskej katedrále, ktorého fungovanie nám predstavil správca hodín Marek Štefko z Belej.

05.04.2024 | 12:00

Spoločne sme vystúpili na tretie poschodie veže katedrály. Tu sa nachádza hodinový stroj z roku 1961. Ide o mechanické kyvadlové hodiny od výrobcu Václava Dvořáka z Vyškova. Stroj je trojpondusový, kde jedno závažie (pondus) ťahá samotné hodiny, druhé časť, pri ktorej odbíja každú štvrťhodinu a tretie počet hodín. Kyvadlové hodiny poháňa gravitácia, nie kyvadlo, ako by ste si mysleli. „Kyvadlo je najdôležitejším orgánom hodinového stroja. Jeho úlohou je pravidelne vymeriavať čas a udržuje hodiny  v rovnomernom chode. Aby nespomaľovalo, energiu mu pomáha udržiavať krokové koliesko  Jeho úlohou je uvoľňovať súkolie hodinového stroja v rytme kyvadla a udeľovať kyvadlu malú popudovú silu na prekonanie odporu pri trení.  Jeho zuby v podstate dodávajú kyvadlu stratenú energiu, aby prešlo z jednej úvrate na druhú a naopak,“ opisuje fungovanie hodín správca. Teda v jednoduchosti, vežové hodiny poháňa závažie, ktoré gravitácia ťahá smerom dole.

Pred súčasnými hodinami tu bol starší stroj od výrobcu Pragotron - Elektročas v Prahe, niekedy z rokov 1946 až 1949. Tieto hodiny odbíjali iba každú pol hodinu a boli menej presné. A zrejme preto sa v 60-tych rokoch rozhodli pre ich výmenu. Súčasné katedrálne hodiny opísal majster hodinár z Liptovského Hrádku: „Presnejší mechanický stroj sa zrejme už nedá vyrobiť.“


Hodinový stroj, ktorý vymenili v 60-tych rokoch.

Ručný posun času

„Hodiny sa na jar posúvajú o hodinu dopredu a na jeseň o jedenásť hodín dopredu. Mechanické hodiny sa totiž nevedia posúvať dozadu. Musí sa to ale robiť ručne,“ vysvetľuje Marek Štefko, ktorý sa o hodiny v katedrálnej veži stará od roku 2006. Predtým sa staral v rokoch 1997-2018 o hodiny v Belej, kde prevzal starostlivosť o hodiny po svojom prastarom otcovi.

Hodiny sa inak naťahujú automaticky elektromotorom. Každú hodinu sa motor zapne a vytiahne pondusy smerom nahor. „Pri výpadku elektriny alebo poruche motora je možné hodiny natiahnuť ručne. Na jedno natiahnutie vedia fungovať ešte asi 12-13 hodín, až kým pondus nezíde úplne nadol a potom sa musia natiahnuť znova,“ dodáva správca. 

Tri poschodia

Po obhliadke hodinového stroja, vystúpime vyššie. Na ďalšom poschodí sa nachádzajú dva zvony z roku 1924. Sú to tzv. cimbaly, teda zvony, ktoré nemajú srdce. Hodinový stroj každú štvrť hodinu rozkýva kladivo, ktoré udrie do cimbalov. Tieto zvony sa predtým nachádzali o poschodie vyššie, pri nedávnej rekonštrukcii strechy ich však presunuli. Predtým totiž ich zvuk smeroval len na jednu stranu smerom na Mariánske námestie. Dnes ich je dobre počuť na všetky štyri strany.

Na ďalšom poschodí sa nachádzajú hodinové ciferníky. Z hodinového stroja tu smeruje tiahlo, ktoré je rozdelené na štyri strany a posúva hodinovými ručičkami.


Cimbaly sa presunuli o poschodie nižšie, aby ich bolo lepšie počuť.

Zaslúžená rekonštrukcia

Generálna oprava hodinového stroja sa konala v roku 1997, pričom sa napríklad na hodinovom stroji vymenil ciferník. Hodinový stroj má totiž svoj vlastný malý ciferník, ktorý ukazuje hodinárovi ten istý čas ako štyri ciferníky o dve poschodia vyššie.  Ďalšou dôležitou zmenou bola spomínaná rekonštrukcia strechy počas minulých rokov pri obnove katedrály. Prerábanie strechy využili aj na opravu niektorých častí hodinového mechanizmu. Opravili sa jednotlivé tiahlá, ktoré posúvajú ručičky, z ciferníkov vybrali číslice a dali ich pozlátiť. V tom čase presunuli aj cimbaly o poschodie nižšie a celkovo zabezpečili otvorené časti veže pred náletmi vtákov, najmä holubov.

Samotnú katedrálu ešte čaká nákladná oprava interiéru a hodinovej veže. Diecéza preto zriadila transparentný účet „Dary na katedrálu“, kde aj vy môžete prispieť na jej obnovu. Číslo účtu: SK76 0900 0000 0051 6809 6264.

 

Ako vyzerali zvony pred rekonštrukciou strechy si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=PLvRW3TOnVE

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: autorka, archív M.Š.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod