Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 18°C

Spravodajstvo

Pozor, kliešte sa už prebudili

Kliešte sú aktívne počas celého roka, vo veľkom však práve na jar v období rozmnožovania. Tento rok sa vďaka včasnému otepleniu prebudili skôr a z prechádzky v prírode si už v týchto dňoch môžete priniesť neželaného parazita.

22.03.2024 | 10:59

Keď denná teplota vonku dlhodobo dosahuje 7 až 8 stupňov Celzia, kliešte začínajú byť pri plnej sile. Praktickým ukazovateľom takéhoto oteplenia a jarnej aktivity kliešťov sú rašiace bahniatka. I keby to málokto čakal, mali by sme sa preto po príchode z prechádzky dôkladne skontrolovať. Ako je známe, kliešť môže na človeka prenášať nebezpečné infekčné ochorenia ako kliešťová encefalitída či lymská borelióza.

Väčšinu prípadov spôsobuje infikovaný kliešť

Kliešťovú encefalitídu netreba podceňovať. Ide o vážne akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu - mozog a miechu. Medzi dlhodobé následky ochorenia patria bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, dlhodobé neurologické problémy až ochrnutie. Ochorenie môže v rizikových prípadoch skončiť úmrtím.

Najvyšší výskyt prípadov za roky 2019 -2023 sú zaznamenané v Banskobystrickom kraji (47,4 %), nasleduje Žilinský kraj (36,6 %) a Trenčiansky kraj (20,6 %).Väčšinu prípadov ochorenia spôsobujú infikované kliešte. „Vírus kliešťovej encefalitídy sa však môže prenášať aj pitím čerstvého, tepelne nespracovaného ovčieho či kozieho mlieka alebo zjedením výrobkov z takéhoto mlieka, ako sú napríklad syry alebo bryndza. Vlani sme počas leta zaznamenali aj epidémiu kliešťovej encefalitídy na Horehroní, ktorá bola spojená práve s konzumáciou výrobkov z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Pre ochorenie bolo vtedy hospitalizovaných 28 ľudí. Ani jeden z pacientov nebol očkovaný proti kliešťovej encefalitíde,” upozornila Tatiana Červeňová, ktorá je hlavným hygienikom SR.

K nákaze u človeka dochádza v priemere 1 až 2 týždne po zaklieštení infikovaného kliešťa alebo po konzumácii tepelne nespracovaného mlieka alebo mliečnych výrobkov z infikovaného zvieraťa. Inkubačný čas však môže byť v rozmedzí 2 až 28 dní. Surové mlieko sa preto odporúča  pred konzumáciou prevariť. Syr z takéhoto mlieka je takisto potrebné opiecť z oboch strán. Vírus kliešťovej encefalitídy sa totiž ničí pri teplote 70 °C.

Najviac boreliózy v okrese Žilina

Lymská choroba alebo borelióza je takisto nepríjemná a vie skomplikovať zdravotný stav. V roku 2023 bolo v Žilinskom kraji nahlásených 57 ochorení, čo je o 35 menej ako v roku 2022. Podľa Lýdie Predanóczyovej z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline je priemerná chorobnosť za roky 2018 – 2022 22,59 / 100 000 obyvateľov. „Ochorelo 30 mužov a 27 žien. Ochorenia sa vyskytli vo vekových skupinách od 5 – 9 rokov do 65+ ročných. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť (16 prípadov) bola vo vekovej skupine 55 – 64-ročných,“ uvádza. Výskyt bol hlásený v priebehu celého roka, okrem mesiaca marec. Najvyšší výskyt ochorení (16 prípadov) bol zaznamenaný v mesiaci júl. V ostatných mesiacoch bol výskyt lymskej boreliózy hlásený v počte 1 – 10. „Mechanizmom prenosu bolo prisatie kliešťa – 29-krát, a v 23 prípadoch je mechanizmus prenosu neznámy,“ spresňuje odborníčka.

Ochorenia boli hlásené zo všetkých okresov okrem Turčianskych Teplíc a Tvrdošína. Najvyššia chorobnosť (38 ochorení) bola hlásená z okresu Žilina, a naopak najnižšia (len 1 ochorenie) z okresu Martin.

Komplikácie pri borelióze

Podľa hygienikov bolo minulý rok zaznamenaných 7 prípadov polyneuropatie spôsobenej boreliózou.  Išlo o 2 mužov a 5 žien, vrátane jedného dieťaťa. Ide o 4 prípady menej ako v roku 2022.

Pri polyneuropatii dochádza k poškodeniu mnohých nervových vlákien a prejavuje sa na dolných končatinách brnením a zmenami citlivosti. Postupne sa pridáva svalová slabosť, ktorá môže viesť až k poruchám chôdze a státia.

Ďalším ochorením spôsobeným baktériou Borrelia burgdorferi (Lymeská borelióza), ktorú prenáša kliešť, je boréliová artritída. „V roku 2023 bolo v Žilinskom kraji hlásených 21 ochorení, čo je o 13 viac v porovnaní s rokom 2022. Ochorelo 9 mužov a 12 žien. Ochorenia boli hlásené vo vekovej skupine od 15 – 19-ročných do 65+ročných po 1 - 6 prípadoch. Výskyt bol hlásený celoročne okrem mesiacov apríl, august a november, najviac hlásení sme zaznamenali v mesiacoch február a jún s počtom po 4 prípady. Udávaným mechanizmom prenosu bolo 12-krát prisatie kliešťa, 5-krát neznámy a 4-krát poštípanie hmyzom,“ uvádza Lýdia Predanóczyová.

Kým lymská borelióza napáda kožu, centrálny nervový systém, srdce, oči a iné orgány, pri boréliovej artritíde sú jediným postihnutým orgánom kĺby. V prípade neliečeného ochorenia však môže vzácne postupovať do postihnutia centrálneho nervového systému.

Boréliová artritída je pravdepodobne najčastejšia artritída, ktorá vzniká ako následok baktériovej infekcie v detskom veku a v období dospievania v Európe. Ochorenie sa len zriedkavo vyskytuje pred 4. rokom života, je najmä ochorením detí školského veku, čo aj potvrdzuje výskytovosť z minulých rokov.

Ako sa dá ochoreniu predísť? V našich zemepisných šírkach je pomerne náročné vyhnúť sa uštipnutiu kliešťom. Avšak vyvolávateľ lymskej boreliózy sa neprenáša bezprostredne po uštipnutí kliešťom, ale až po niekoľkých hodinách až jednom dni. Až potom sa baktéria dostane do slinných žliaz kliešťa a vylučuje do tela človeka. Práve preto je dôležité kontrolovať dieťa i seba po každej prechádzke v prírode alebo návrate z dvora. Po včasnom odstránení kliešťa je prenos boreliózy málo pravdepodobný.

Očkovanie ako účinná prevencia

Na rozdiel od lymskej boreliózy sa proti kliešťovej encefalitíde dá zaočkovať. Na prevenciu sa oplatí myslieť už pred oficiálnym príchodom jari, keďže základné očkovanie pozostáva z troch dávok očkovacej látky. Telo má tak dostatok času vytvoriť si dostatok protilátok skôr, ako nastane obdobie masívneho výskytu kliešťov. Odporúča sa ľuďom, ktorí pracujú alebo trávia veľa času v prírode.

Niektoré zdravotné poisťovne v súčasnosti ponúkajú príspevok na odporúčané očkovanie proti kliešťovej encefalitíde - dostupnosť a konkrétne podmienky získania príspevku si overte u svojej poisťovne.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: ilustračná snímka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod