Žilinský Večerník

16. máj 2024 | Svetozár
| 17°C

Rozhovory

Colorado zo Žiliny nie je geografický omyl, ale vicemajster v country tancoch

Country hudba a tance boli ešte pred pár rokmi bežnou súčasťou plesov. Tanečníkov ste mohli vidieť vystupovať na Staromestských slávnostiach, ale aj iných hudobných podujatiach. Zabávali, učili základné kroky a tá energia ovládla všetkých okolo. Dnes sa na Slovensku tomuto tanečnému štýlu venuje len hŕstka nadšencov. O to krajším prekvapením je, že práve zo Žiliny pochádza skupina Colorado, ktorá nedávno na Majstrovstvách Česka a Slovenska v country tancoch v meste Chotěboř získala druhé miesto. O ich fungovaní nám porozprávala tanečníčka a vedúca Lenka Danišová (36).

04.01.2024 | 08:59

Ste členkou tanečnej skupiny Colorado. Aká je Vaša funkcia v rámci tejto skupiny?

Som v prvom rade tanečníčka, ale aj choreografka a vedúca tejto skupiny. Do tejto funkcie ma vybral náš bývalý vedúci, bola som vtedy stredoškoláčka, teda veľmi mladá. Spomínam si, ako sa mi triasol hlas, keď som mala telefonovať a dohadovať prvé vystúpenia. Bola to pre mňa obrovská škola.

 Ako ste sa dostali ku country tancom? Venujete sa tancovaniu dlhodobo?

Tancu sa venujem dlhodobo, už 23 rokov a vždy len ako amatér. Úplné začiatky boli na balete, kam som chodila ako malé dieťa. Sme ale veľmi tanečná rodina, takže si myslím, že mám pohyb trošku v krvi. Ku country som sa dostala náhodou, keď tanečná skupina Colorado vystupovala na Solinkách pri príležitosti 20. výročia od založenia sídliska.  S kamarátkou sme sa zapojili do výuky tanca popri ich vystúpení. Po odvystupovaní mi doniesli letáčik s tým, že si všimli, že mi to ide a či sa chcem prísť pozrieť na ich tréning. Takže na najbližšom tréningu som sa objavila a odvtedy už som neodišla.


Šťastní vicemajstri – tanečná skupina Colorado zo Žiliny.

 

Colorado funguje od roku 2000. Kto boli zakladajúci členovia, ako sa menilo zloženie tanečníkov?

Ja som prišla do tanečnej skupiny zhruba rok po jej založení. Od predchádzajúceho vedúceho viem, že Colorado vzniklo ako pokračovateľská skupina inej, už zaniknutej tanečnej skupiny, ktorej tanečníci sa nechceli vzdať tohto tanečného štýlu. Keď som do Colorada nastúpila, boli sme tam najmä stredoškoláci, vysokoškoláci. Postupne sa, samozrejme, niektorí oženili, vydali, odsťahovali, odišli a znova sa vrátili... Bývaly obdobia, keď sme mali 20 členov, vtedy sa lepšie organizovali vystúpenia. Teraz nás je presný počet, teda 6 a všetci sme obrovskí nadšenci. Pri tomto počte je náročnejšie, ak nám vypadne jeden tanečník. Vystúpenie je potom ohrozené. Momentálne sme tanečníci rôznych vekových skupín. Spodná hranica pre toho, kto sa k nám chce pridať, je však 15 rokov, kvôli vystúpeniam, ktoré niekedy trvajú až do noci. 

Country je veľmi špecifická skupina tanca. Máte v kraji konkurenciu?

V súčasnosti neviem o ďalšom takom zoskupení, ako sme my. Kedysi bolo tanečných skupín oveľa viac, v Žiline sa dokonca organizoval country festival, ktorý tieto skupiny združoval a organizoval súťaže a vystúpenia.  Zastúpenie majú seniorské skupiny, ako sú žilinskí Ruty-Šuty, ktorísa venujú skôr asi line dance, čo sú tance v rade a je super, že sa tomu venujú.

Dnes akoby ľudia nevedeli, čo všetko si majú pod pojmom country predstaviť. Možno si myslia, že sú to len pesničky od Michala Tučného a gitara pri ohni. Keby do toho trochu nazreli, tak by sme zbúrali tieto mýty, pretože country ponúka obrovskú škálu tancov od tradičných, pre ktoré sú typické klasické dlhé sukne a hudobne sú to tradicionály, až po moderné, v ktorých si môžeme dovoliť aj trochu akrobacie. Patrí sem aj step, westernová šou či kankán.


Lenka Danišová – prvá zľava je tanečníčkou, choreografkou a vedúcou v jednom.

 

Aké sú základné tanečné figúry, ktoré by mal každý tanečník country ovládať?

Na to je ťažké odpovedať, pretože existuje naozaj široká žánrová škála country tancov. Medzi základné tanečné figúry patria napríklad dosido, seesaw, grand square, lady change, deep and dive, swing a iné. Figúry majú anglické názvy, ktoré naznačujú, čo má tanečník robiť. Napríklad deep and dive je vchádzanie do "brán", grand square je pohyb do štvorca a pod. Tieto pomenovania nemeníme, pretože sú všeobecne zaužívané a napríklad na tanečných seminároch lektori používajú práve tieto názvy, takže všetci vieme o ktorej figúre v tej chvíli hovoríme.

Hovoríte o tanečných seminároch. Ako si ich môžeme predstaviť?

Na Slovesnku tieto semináre už nefungujú, takže na en chodíme do susedného Česka. Je tam veľa tanečných lektorov, ktorí v rámci svojich skupín alebo občianskych združení zorganizujú seminár buď zameraný na tanečnú prípravu alebo konkrétne na tanečné figúry. Či už na tie tradičné alebo na square, na line dance... Tým, že už fungujeme v tejto sfére dlho, s lektormi sa poznáme. Keď organizujú seminár, zvažujeme, či môžeme prísť, či na to máme čas, ale naozaj, účasť vždy stojí za to.

Kto vám vymýšľa choreografie a vyrába kostýmy na vystúpenia?

Choreografie vymýšľam prevažne ja. Pre mňa je rozhodujúca hudba, tá ma musí inšpirovať. Inšpirujem sa ale aj videami rôznych zahraničných lektorov a tanečníkov. Súťaže sú tiež veľmi inšpiratívne, keď vidím, aké kombinácie krokov sa dajú pospájať a čo nové kto vymyslel. Posledné 2-3 roky spolupracujeme s tanečným lektorom z Brna, od ktorého máme niekoľko choreografií, aj tú, s ktorou sme naposledy súťažili na majstrovstvách. Kostýmy si šijeme vo väčšine prípadov svojpomocne a niektoré sa nám podarilo zdediť od inej tanečnej skupiny, ktorá zanikla. 


Výber ženského tanečného kostýmu závisí od štýlu tanca.

 

Majú kostýmy nejaké špecifické časti a pomenovania?

Asi jediný názov, ktorý je "iný", je bolo. Je to kožená kovbojská kravata s ozdobnou sponou. Konkrétne my máme vždy kovbojský klobúk. Buď ho majú iba muži alebo aj my, ženy. Mužský tanečný kostým nemá mnoho variácií, tvoria ho košeľa, kožené alebo riflové nohavice, opasok, bolo alebo šatka okolo krku. Ženy majú variabilnejší kostým, ktorý vždy záleží od štýlu tanca. Pri modernom country môžu mať tielko, zaviazanú košeľu, krátku sukňu alebo krátke rifle. Pri tradičnom štýle však musia mať dlhé sukne alebo alebo dlhé šaty.

Usporadúvajú sa súťaže viac  na Slovensku alebo v Česku ? Ako vyzerá príprava na tanečnú súťaž?

Kedysi existovalo niekoľko súťaží aj u nás, ale postupom času zanikli. Pritom sme na Slovensku mávali veľmi dobré tanečné skupiny, ktoré boli na súťažiach favoritmi. V Česku má country a western oveľa väčšiu históriu a zázemie ako u nás, takže v súčasnosti cestujeme na súťaže tam.

Príprava na súťaž spočíva v desiatkach hodín tréningov, mávame aj víkendové sústredenia, kde sa venujeme len súťažnej choreografii. Začíname technickou prípravou, na ktorú nadväzujú jednotlivé tanečné sekvencie a ich postupné spájanie do choreografie. Trénujeme prácu so sukňou, prácu s klobúkom, aby jednotlivé detaily sedeli,  keď sa na nás pozerá divák  z ktorejkoľvek strany. Nesmie chýbať správny výraz, úsmev, ten na vystúpení podčiarkne energiu, ktorú do toho dávame.

Ako často vystupujete na plesoch a báloch?

Momentálne máme pred sebou plesovú sezónu, v ktorej nás zatiaľ čaká 7 vystúpení, čomu sa veľmi tešíme. Okrem vlastnej prezentácie a toho, že nás to baví, takto získame prostriedky na fungovanie, kostýmy, prepravu, na súťaže či semináre, keďže ako občianske združenie iné príjmy nemáme.


Počas tréningu doslova cítite, ako sa pod tanečníkmi trasie podlaha.

 

Vyhrali ste titul vicemajstra na majstrovstvách Česka a Slovenska v country tancoch v meste Chotěboř. Je to váš najväčší úspech?

Doteraz je to náš najväčší úspech a dopadli sme nad naše vlastné očakávania. Bola to pre nás iba druhá súťažná skúsenosť, doteraz sme sa zúčastňovali skôr tanečných prehliadok. Na súťaž sme išli s ambíciou,  umiestniť sa v rámci slovenských tanečných skupín čo možno najlepšie. Získali sme druhé miesto v konkurencii ôsmych choreografií a súťažili sme v kategórii country tance - malá skupina, čo znamená, že počet tanečníkov je tu ohraničený na 6 ľudí, teda 3 páry. V našej kategórii bola naozaj silná konkurencia veľmi kvalitných a technicky zdatných tanečných skupín a aj preto nás veľmi teší naše umiestnenie.

Aké máte ďalšie ciele, prípadne ktoré súťaže vás ešte v blízkej budúcnosti čakajú?

Ak môžem hovoriť za seba, tak mojim cieľom je, aby naša tanečná skupina aj naďalej úspešne fungovala, aby to našich tanečníkov stále bavilo, motivovalo a aby radi chodili na tréningy. Tiež  by som chcela, aby sme mali dostatok vystúpení a aj naďalej príjemnú spätnú väzbu od divákov a fanúšikov. Bolo by úžasné, keby sa nám opäť podarilo zúčastniť sa na súťaži aj budúci rok a siahnuť na prvé miesto alebo minimálne obhájiť pozíciu vicemajstra.

 

VIZITKA

Lenka Danišová

Vek: 36 rokov

Žijem v: Žilina (ak treba podrobnejšie tak sídlisko Hájik)

Obľúbené miesto v Žiline: Vodné dielo Žilina

Najlepší relax: tanec

Obľúbená skladba: Elvis Presley – In the Getto

Čo na ľuďoch obdivujem: kreativitu a vytrvalosť

Motto: „Život možno nie je párty v ktorú sme dúfali, ale keď sme tu, mali by sme tancovať.“

 

Country slovníček

Tance

OLD TIME DANCE: historické tance, které se už nevyvíjajú, množstvo týchto tancov je v podstate konečné.

CONTRA DANCE: tance v duhých radoch.

SQUARE DANCE: tance vo štvorylkách.

CIRCLE DANCE: tanec v kruhu.

LINE DANCE: tanec sa tancuje v radoch (líniách).

CLOGGING: country step.

 

Pomenovania ľudí, tanečníkov pri country tancoch

Girl (dievča), Lady (dáma), Boy (chlapec), Man (muž, pán), Gentleman

Couple (pár), Partner (druhý tanečník v páre bez rozdielu toho, či ide o muža alebo ženu)

Opossite (tanečník stojící naproti)

Caller („vyvolavač“, ten kto oznamuje, čo budou tanečníci tancovať).

Autor: Eva Dodok Mečárová, redaktorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod