Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Z regiónu

Prišli s originálnym nápadom a vytvorili niečo, čo tu ešte nebolo

Ich víziou bolo priniesť niečo nové a špeciálne. Niečo, čo v Žiline doposiaľ nebolo.

27.10.2017 | 11:19

Svoje nápady napokon premenili na realitu a vytvorili pútavé kaviarenské koncepty, ktorými dokázali, že dnes sa káva pije inak aj v Žiline! Spoznajte originálne miesta, ktoré ponúkajú oveľa viac než len kvalitnú kávu.

KVETIAREŇ DÁ ZABRAŤ I SLOVENČINÁROM

Káva sa dnes spája naozaj so všeličím, no na spojitosť s kvetmi ste pravdepodobne ešte nenarazili. Jedna pracovala v kvetinárstve, druhá zas v oblasti gastronómie a keď hľadali inšpiráciu, nič podobné na Slovensku ani v okolitých krajinách nenašli. Dvom kamarátkam raz napadlo, že by mohlo byť zaujímavé spojiť ich vtedajšie zamestnania dohromady. Po dlhom uvažovaní, aké pomenovanie by vystihovalo ich koncept, napokon vznikla Kvetiareň.
Názov naozaj nevšedný, podľa ich slov dáva zabrať slovenčinárom ešte aj dnes. Kvetiareň v súčasnosti oslavuje už svoje druhé narodeniny, no stále sa nájdu ľudia, ktorí o nej nevedia. „Na Slovensku je takéto niečo nezvyčajné, preto to zo začiatku išlo i trochu proti nám,“ opisuje jedna z kamarátok. Okolo miesta, ktorého vchod dnes zdobí množstvo kvetov, chodili pomerne dlho. „Priestor bol však špinavý, zanedbaný, boli tam polepené okná, no keď sa nám nedarilo nič nájsť, dali sme tomu nakoniec šancu,“ podrobne opisuje ich začiatky. Predstavu o interiéri kaviarne mali jasnú, budú to stoličky či stoly, ktoré budú staršie a budú z druhej ruky vrátane kávy, ktorá pochádza z Česka a majú ju jediné na Slovensku. Vyrábajú kytice a kvetinové boxy na objednávku i na počkanie a starajú sa aj o svadobnú výzdobu. „Staviame skôr na prirodzenosť bez zbytočných ozdôb. Snažíme sa tiež šetriť životné prostredie, získali sme dokonca aj certifikát o tom, koľko stromov sme ušetrili (úsmev) a napríklad tégliky na kávu so sebou máme kompostovateľné,“ uvádza.
Dievčatá organizujú v Kvetiarni i rôzne aktivity, v minulosti to boli napríklad rozhovory s koučom osobného rozvoja.

PRÍCHUŤ TALIANSKA

Priniesť ľuďom pravú chuť Talianska sa pred niekoľkými rokmi rozhodli prostredníctvom Caffé Trieste. Je to malá, no typicky talianska kaviareň, ktorá je obklopená žilinskými historickými laubňami. Na trh ju pred rokmi priniesli dvaja Taliani a v súčasnosti sa okrem Žiliny nachádza i v ďalších slovenských mestách.
V Žiline je podľa prevádzkovateľa už štvrtý rok, samotná značka však funguje osem rokov. Posedenie pri káve v Caffé Trieste s priateľmi či osamote predstavuje akýsi rituál či životný štýl, bez ktorého si priaznivci tejto kaviarne svoje ráno, obed či večer len ťažko vedia predstaviť. „Ide o malú prevádzku, no práve to ju robí výnimočnou, človek to tam jednoducho musí cítiť,“ hovorí jej prevádzkovateľ. A to doslova, vôňu čerstvo praženej kávy cítiť až na terasu, ktorá žne úspech v historickom centre Žiliny najmä v teplejších mesiacoch. Asi najzaujímavejšími detailmi prevádzky, navodzujúce ozajstnú taliansku atmosféru, sú čiernobiele obrazy, lemujúce steny už od vstupu. Celkový dojem robia i známe talianske piesne, ktorých tóny prenesú návštevníkov priamo do krajiny kvalitnej kávy a dobrého jedla. Pri zariaďovaní prevádzky sa snažili spojiť staré s novým. „Nábytok sme sa snažili najmä skombinovať, každá stolička je iná, spojili sme novšie prvky s tými staršími,“ opisuje. Prevádzkar kaviarne dodáva, že vo veľkom sa u nich káva i melie, predáva a berie so sebou.

V DUCHU PRVEJ REPUBLIKY

Chceli sa vrátiť v čase a otvoriť kaviareň v štýle prvej česko-slovenskej republiky. Skutočne zaujímavý koncept napadol dvom mladým Trenčanom, ktorých zo začiatku ľudia odhovárali, no oni vedeli, že nič podobné v Žiline ešte nie je. Café Republika je v rámci Žiliny najmladším prírastkom, je otvorená len od začiatku septembra.
„Chceli sme sa vrátiť do rokov, kedy bol kaviarenský život na najlepšej úrovni. V kaviarňach sa stretávali spisovatelia, speváci, umelci. Ľudia tam radi trávili čas,“ podrobne opisuje jeden z mladíkov. Prostredníctvom tohto konceptu chceli dať ľuďom do povedomia i významné osobnosti, ktorými boli napríklad Tomáš Baťa, Štefan Banič či Milan Rastislav Štefánik. Ich populárne výroky sú v kaviarni dokonca vyrezané i na stoloch. „Na toto obdobie a osobnosti chceme poukázať aj inými detailmi, ako napríklad lustrom v podobe Štefánikovho dvojplošníka či mozaikou z dreva, ktorá zobrazuje mestá, odkiaľ pochádzali tieto osobnosti,“ uvádza. Rovnako ako v prvých dvoch prípadoch, tak aj tu sa zamerali na starý nábytok z druhej ruky, ktorý pozbierali z celého Česka i Slovenska. Pri výbere kávy si dali záležať a stavili na overenú kvalitu zo slovenskej pražiarne. „Káva na mlynčekoch sa obmieňa, no na jednom je stále tá istá. Taktiež ponúkame i alternatívnu prípravu kávy pretých, ktorí zas hľadajú niečo nové. Snažíme sa ísť po poctivých a alternatívnejších produktoch a dať priestor najmä slovenským výrobcom,“ dodáva. Pravidelne organizujú aj klavírne stredy, ktorými dávajú do popredia i kultúru.

ŽILINA MÁ VLASTNÚ KÁVU

Oveľa radšej ako kaviareň sa prezentujú ako pražiareň a špecializovaná predajňa na kávu a čaj. Žilinské Verticcio na Bulvári existuje spomedzi všetkých jej prevádzok najdlhšie. „K vzniku špecializovanej predajne Verticcio Coffee & Tea ma viedla absencia takéhoto konceptu na Slovensku. Mojím cieľom bolo prepojiť svet kávy, čaju a čokolády so všetkým príslušenstvom. Preto u nás nájdete od zrnka kávy až po kávovar takmer všetko,“ uvádza zakladateľ značky. Názov Verticcio vymyslel už na strednej škole, no netušil, že toto slovo bude niekedy stáť na čele firmy. Hľadaním vhodného priestoru sa zaoberal pomerne dlho, až napokon našiel ten na Bulvári. Potenciál v ňom videl takmer okamžite, pretože vedel, čo hľadá. Jedným z kritérií bolo nájsť niečo, čo nebude v obchodnom centre. „Z centier sú ľudia podľa mňa unavení, všetko sa tam deje rýchlo, stresujúco a neosobne. Koncept Verticcio sa nesie v duchu nadväzovania priateľských vzťahov so zákazníkmi a ochutnávania kávy, ktorú si chcú odniesť domov. Tento priestor je ako stvorený na vytvorenie príjemného prostredia, odkiaľ bude zákazník odchádzať pozitívne naladený,“ opisuje. Káva je gro ich značky. Dokazuje to fakt, že na výber majú až osemnásť káv z radu Verticcio. Zaujímavosťou je i to, že zmesi káv dokonca prispôsobili chuti zákazníkov žijúcich v konkrétnych mestách s ich prevádzkou.
Ako hovorí, Žilinčanom dávali ochutnávať kávy, pokiaľ sa nevyprofilovala ideálna zmes, ktorá zaujala väčšinu. Jej názov je Bulvár espresso blend. Vrátane Žiliny sa koncept Verticcio za posledné roky rozšíril aj do Trnavy a Bratislavy. „Mojou víziou je byť v desiatich väčších slovenských mestách, kde si ľudia budú môcť vychutnať svoju obľúbenú šálku kávy,“ dodáva na záver.

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod